Linkblog

Intró

Zenéről azoknak, akik a zenét mindenekelőtt a zenéért szeretik. Hírek és impressziók, kötelező lemezek és emlegetnivaló bulik, térdrogyasztó klasszisok és ismeretlen ügyeskedők. Csak KRAFT legyen benne.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kommentek

a szerző hallgatja

Linkblog

2009.07.23. 23:17 fritz kraft

"Egy fontos kritériumnak kell megfelelni, ez pedig az őszinteség" - Isu, Fiba és Wuki a Minimál Alkotótáborról

Címkék: interjú event minimal alkotótábor

Füstös stadiontechnótól és izompólóktól távol tartja éves összeröffenését a magyar minimál közösség a következő, augusztusba hajló hétvégén. Idén azonban a sokak szívét melengető, és sok emléket őrző gyenesdiási Nagymező helyszínét felváltja a keszthelyi kemping - hogy miért, és mivel jár mindez, arról kérdeztük a rendezvény három háziurát. Részletek a tovább gomb után.

 
- A név, hogy (Minimál) Alkotótábor, sokakban a bennfentesség érzetét keltheti, pedig aki részt vett rajta akár csak egyszer is, a szöges ellenkezőjét tudja elmondani. Meséljétek el röviden, mi ez, mióta van, miért van, és kiknek szól!
 
Fiba: - A név valójában az alapkoncepcióra utal, amely arról szól, hogy hozzunk össze egy hétvégét azoknak a dj-knek és live acteknek közreműködésével, akik hitelesen képviselik azt a műfajt, amit mi minimálként értelmezünk. A rendezvény mintegy 6 éve született meg, s azoknak kínáljuk programként, akik számára fontos a zenei tartalom, az, hogy mi szól a hangfalakból. Természetesen itt is lehet sörözni, beszélgetni, strandolni, ismerkedni, de úgy érzem, hogy itt a zene a fő összekötő kapocs a megjelentek között - legalábbis mi arra törekszünk, hogy ez így legyen, hozzátéve azt, hogy ma sok olyan zenés rendezvénnyel találkozhat az ember, ahol a zene csak másod- vagy harmadlagos dolog, egy szükséges kellék a sok közül.
 
Wuki: - Ezt az összejövetelt kezdetben egyfajta workshopnak szántuk, ahol zenészek, dj-k játszhatnak, kísérletezhetnek együtt, ezáltal jobban megismerve egymást mind zeneileg, mind emberileg. Sajnos azonban be kellett látnunk, hogy ennek az együtt zenélésnek vannak bizonyos technikai korlátai, nevezetesen egy ilyen workshop-szerű dologra nem feltétlenül egy infrastrukturálisan gyengén felszerelt erdei tisztás a legmegfelelőbb. Így a workshop-jelleg háttérbe szorult, viszont úgy érzem, a kollektív zenélés és egymás jobb megismerése, közösséggé kovácsolása most is megvan, és talán ez különbözteti meg igazán a rendezvényt a többi zenei eseménytől.
 
Isu: - A tábor szakmai része nyilvánvaló, hisz ez a pár nap az, mikor az ország összes szegletéből összetrombitáljuk a helyi hősöket, itt találkozhatunk azokkal, akik energiát nem kímélve dolgoznak környezetükben a kicsit furcsább, érdekesebb zenék fennmaradásáért. Azonban nem kell tartani attól, hogy többségben lennének a "matekosok" és hogy nem szól másról ez a pár nap, mint a száraz szakmai dolgokról. Mindannyian kikapcsolódunk, de itt legalább megválaszthatjuk, hogy milyen környezetben, nagyjából azonos érdeklődésű emberek között.
 
- Bár a tábor mindenki előtt nyitva áll, van valamiféle, az itt bulizókra jellemző egyetemes összetartó kapocs, családias mosolyközösség, aminél jobban szinte semmi nem idézi fel a techno hajnalát - és alighanem ebben rejlik a tábor legnagyobb vonzereje. Mit gondoltok, minek köszönhető ez? Hogy működhet itt az, amiről pár éve még azt hihettük, hogy már soha nem fog?
 
Fiba: A kérdésed részben magában foglalja a választ :) Mindenkit szívesen látunk, de talán elmondhatom, hogy próbálunk ügyelni arra, hogy kevésbé híguljon föl a rendezvény, akár a fellépők, akár a közönség tekintetében. Van egy belső mag, amely olyan emberekből áll, akik elég jól ismerik egymást, bizonyos tekintetben egyfajta gondolkodást képviselnek. Ebben nincs is semmi meglepő, és természetesen mindenkit várunk, aki ezzel a rendezvénnyel tud azonosulni. Családias a hangulat, de én személy szerint az idelátogatóktól cserébe elvárnék egyfajta viselkedéskultúrát, ami nem rombolja a rendezvény eddigi jó hírét. Ezzel eddig szerencsére nem is nagyon volt probléma. Talán a kulcsmotívum az, hogy közösség és közös érdeklődés, ebből fakadóan nagyobb mértékű elköteleződés. Ettől működhet szerintem a dolog.
 
Isu: - Nem hinném, hogy pár éve annyira rossz volt a helyzet. A mai napig meg lehet, lehetett találni azokat az eseményeket, ahol egy adott kultúrkör képes volt megalkotni magának a saját kis "mosolyközösségét". A miénk talán annyiban tér el a többitől, hogy a közönség életkora, fogyasztási szokása, elhivatottsága eltér valamelyest az átlag party népétől, ezért sokkal inkább szocializáltabbá válik a tábor hangulata, ami nagyon sok embernek hiányzik egész évben.
 
 
- A zenei paletta valóban csak a minimalista zenékre korlátozódik, vagy hallhat az első ízben idetévedő egyéb kalandozásokat is? Mi az alapvető zenei koncepció?
 
Fiba: - Személy szerint a minimált nem stílusnak, sokkal inkább egy jól azonosítható hangzásvilágnak, koncepcionális tényezőnek tekintem, amely szinte bármilyen stílusú zenében megnyilvánulhat. Azt gondolom, hogy az Alkotótáborban hallható lesz a technótól az ambientig sokminden, ami be van oltva ezzel a "minimálos" hangzásvilággal. Az egész tehát a 4/4 alapú zenékről fog szólni, de a tervek szerint lesz egy chill helyszín is, ahol viszont minden megtörténhet.
 
Wuki: - A "minimál" szó elvileg a zenei irányvonalra utal, vagyis hogy a letisztult, repetitív 4/4 zenéké, előadóké a főszerep. Ahogy Fiba is említette, ezt a jelzőt hat éve, a kezdetektől aggattuk az Alkotótábor elé. Akkortájt viszont több szempontból is mást jelentett ez a szó, mint manapság. Egyrészt a zene természetes fejlődésének köszönhetően a stílus - ha egyáltalán van értelme ilyenről beszélni - nagyban változott, vegyült más stílusokkal, finomodott, vagy épp mutálódott az évek múlásával. Másrészt viszont 3-4 évvel ezelőtt megindult itthon is a minimál erőteljes kommercializálódása, ami oda vezetett, hogy mostanság szinte minden 4/4 alapú elektronikus tánczenét ezzel a jelzővel illetnek idehaza. Ezt az előtagot pár év után el is hagytuk, viszont a szlogenünkben még megtalálható ("camp for minimal music lovers").
 
Isu: - Egy nagyon fontos kritériumnak kell megfelelni, az pedig az őszinteség. Ha valaki igazán elhivatott a maga zenei területén, akkor helye van köztünk. Pózerek, és divatcsibészek úgy is kikaparják gesztenyéjüket egész évben.
 
- Mi alapján állítjátok össze a line-upot évről-évre?
 
Wuki: - Kezdetektől fogva van egy mag, akik az első Alkotótábor létrejöttében, vagy hogy még régebbre menjünk vissza, a minimál zenék hazai térnyerésében nagyon aktív szerepet játszottak. Ehhez a körhöz csatlakoztak még jópáran az évek alatt, gyakorlatilag olyan előadók, akiket a tábor révén ismerhetett meg közönség, és sok esetben mi is, mint szervezők. És mindezek mellett évről-évre próbálunk új arcokat meghívni, olyanokat, akik kreativitásukkal, zene iránti alázatukkal és kitartásukkal bizonyították, hogy ehhez a közösséghez és a tábor által képviselt szellemiséghez tartoznak. A line-up kialakításánál próbálunk odafigyelni arra, hogy a megfelelő zenék szóljanak a megfelelő időben. Mivel majdnem 48 órán keresztül folyamatosan szól a zene, sok kísérletezésre, zenei kalandozásra van lehetőség. Személy szerint én a nap közbeni programot szeretem, ilyenkor érhető tetten igazán a tábor sajátos hangulata.
 
 
- Idén először válik fizetőssé a tábor, és költözik a gyenesdiási nagymezőről a keszthelyi kempingbe. Mi áll a döntés hátterében?
 
Wuki: - Körülbelül 2 évvel ezelőtt már láttuk azt, hogy a Nagymezővel kezdjük feszegetni a határokat. Egyrészt a helyszín csak jelentős anyagi ráfordítással lenne alkalmas nagyobb rendezvény lebonyolítására, mivel szinte a legalapvetőbb infrastruktúrális feltételek sincsenek meg. Másrészt a tábor ingyenes jellege, a szabad ki-be járás lehetővé tette, hogy olyan emberek is megjelenjenek, akik nem a közösségi élményt keresték és nem a zene érdekelte őket. A terület körbekerítése a régi helyszínen szinte kivitelezhetetlen. A döntésünkben az is szerepet játszott, hogy úgy éreztük,  jó lenne valami kis változatosság a helyszínben, hiszen minden jó egyszer unalmassá válik, akármennyire is közel áll a Nagymező a szívünkhöz.
 
Isu: - Sokáig vacilláltunk, hogy merre tovább. Az évek alatt elértünk egy olyan létszámot, melyet már nem tudtunk ilyen körülmények között komfortosan vendégül látni. Tudom, ez sokaknak nem jelent gondot, és páran nem is értik, hogy miért nem volt nekünk jó a víz és elegendő áram nélküli hangulatos Nagymező, de úgy éreztük, hogy felelősséggel tartozunk a táborlakóknak, magunknak, és nem utolsó sorban a természetnek is azzal, hogy váltunk. Nagyon nehéz döntést kellett meghoznunk. Megfordult fejünkben a kapitulálás gondolata is, de úgy éreztük, nem rombolhatjuk szét ezt a közösséget azzal, hogy nem tartjuk meg a tábort.
 
- Nem kockáztatjátok ezzel a lépéssel azt, hogy a tisztelt lakosság, a nyaralótulajdonosok és környékbeliek megpróbálják majd hatósági úton támadni a rendezvényt? Vagy nincs ok az aggodalomra, és minden kockázati tényező el lett simítva?
 
Wuki: - Ez a kockázati tényező eddig is jelen volt, szóval ilyen téren nincs változás. Az új helyszín kiválasztásánál is fontos szempont volt, hogy lehetőleg ne zavarjuk senki nyugalmát, de természetesen ezt 100 százalékig kiküszöbölni lehetetlen. Szervezőként megpróbálunk megtenni mindent, hogy ebből a szempontból az új helyszín legalább olyan jó legyen, mint a régi.
 
Isu: - Hatósági részről természetesen minden intézkedést megtettünk, ugyanakkor a kemping vezetőségével is folyamatosan konzultálunk, hogy minél kevésbé zavarjuk a környéken élőket.
 

- A kempingben tehát a táborlakókon kívül nem is lesznek mások?

Wuki: - De igen. Viszont tudni kell, hogy egy elég nagy kempingről van szó, ahol békésen megférnek egymás mellett a pihenésre vágyók és a táborozók. A rendezvény idejére ketté lesz osztva a kemping, de napközben biztosítunk átjárást a két rész között, hogy a táborozók is tudják használni a kemping strandját.
 
Fiba: - Reménykedem benne, hogy a rendezvényt olyan szintre tudjuk majd fejleszteni, hogy ebben az időszakban a kemping csak a rendezvényre látogatókkal megtelik. Ez az én vízióm!
 
- Hogyan képzeljük el az új helyszínt? Van-e akkora terület az ugrándozásra, mint a régi helyszínen, és mi vár a gyomrunkra, milyen árakon?
 
Wuki: - Az új helyszín kisebb, mint a Nagymező, viszont itt is van elég tér és zöld felület, hogy mindenki szabadon érezhesse magát. Természetesen az erdei hangulatot nem tudjuk odavarázsolni, de igyekszünk az elrendezéssel, fényekkel, vetítéssel egy sajátos miliőt létrehozni. Az árakat továbbra is megfizethető keretek kötött tartjuk, az idei évben az ételkínálat pedig még színesebb lesz, mint korábban.
 
Fiba: - A helyszín szerintem sok praktikus szempontból jobb, mint az előző. Ez főleg azoknak jelent majd minőségi változást, akik sátorral érkeznek. A sátorhelyek elszeparáltak, de kellően nagyok, több sátorhelyhez van áram és a vizesblokkok is sokkal jobbak. Nagy előny, hogy az új helyszín a vasútállomáshoz is jóval közelebb van, de a bringaút is a kemping mellett halad el. 
 
Isu: - Nehéz összehasonlítani a kettőt egymással, hisz a Nagymező hasznos területe körülbelül akkora volt, mint az, amit most fogunk használni, a tánctér és a sátorozásra kijelölt területek nagyjából megegyeznek. A nappali lekerítés megszüntetése után még nagyobb területet használhatunk, mint a Nagymezőn, csak itt van egy saját strand, egy szabadtéri medence, játszóterek. A kempingtől öt perc sétára van egy békebeli szabadstrand, erdő, csónakkikötő. A vendéglátásrésze az idei tábornak két külön részből fog állni. Az italpultban az árak a következőek lesznek: sörök 380-550, rövidek 500, pálinka (Panyolai, Agárdi, Zsindelyes) 700, fröccsbor 150, ásványvíz 250. Főételek 800 forint körül, és főleg bogrács, frissensültek, emellett szokásos sörkorcsolyák.
 
 
Alkotótábor 2009 részletes infók itt.
 
 
 
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kraft.blog.hu/api/trackback/id/tr191264026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása